שיחות מחו"ל, מה כדאי ?

שימוש באינטרנט ובסלולרי לשיחות מחו"ל – איזה פתרונות יש, מה כדאי וממה צריך להיזהר.

כל מי שנסע לחו"ל ורצה לעשות שיחות מחו"ל לישראל או שיחות מחו"ל למדינות אחרות או אפילו סתם שיחה מקומית בחו"ל כדי לחפש מסעדה או צימר, נתקל בבעיה שבלי לרכוש מראש שירות שיחות מחו"ל הוא לא יוכל לקבל שירות.

כידוע החיים שלנו השתנו מאוד בשנים האחרונות, אנחנו פיתחנו תלות בסמארטפון שלנו. בין אם זה מייל, וואטספ, סמס, ניווט, חדשות, שיחות סלולריות, אנחנו פשוט לא יכולים לחיות בלעדיהם ועצם המחשבה לוותר על כל אלה בחו"ל די בה כדי להכניס ישראלי מצוי ללחץ.

הבעיה אינה טכנית אלא כלכלית. הפעלת סמארטפון בחו"ל ללא הכנה מוקדמת עלולה לעלות במחיר יקר מאוד מה שהוביל את משרד התקשורת להוציא תקנה המחייבת את החברות לחסום את השירות מכל מי שלא ביקש לפתוח אותו במפורש.

shutterstock_131686031

הפתרונות של החברות הגדולות:

מתוך מטרה למקסם את הרווח, החברות הסלולריות הרגילות מציעות כל מיני פתרונות שהמשותף להן הוא חוסר בהירות, תחשיב מסובך, מלכודות, מחסומים, סיבוכיות בשימוש וחישוב נפרד לשיחות טלפון ולחיוב עבור אינטרנט.

חברה גדולה אחת מדגישה את המחיר של השיחות לישראל ושוכחת לציין כי שיחות מקומיות יעלו 25 שקל לדקה או חלק ממנה. חברה שניה מבקשת סכום התחלתי של כמה מאות שקלים עבור שיחות ועוד כמה מאות שקלים לאינטרנט ועוד 5 שקלים לדקה. חברה שלישית מבקשת 1.8 שקל לדקה אבל 5 שקל לכל מגה אינטרנט מה שיכול להביא את המשתמש לסכום של 1000 שקל ויותר עבור שבוע בחו"ל.

כל החברות מבקשות סכומים גדולים עבור חריגה מהחבילה או חסימת התקשורת דווקא כשתזדקקו לה מאוד.

כמה שיחות ואינטרנט אנחנו צורכים ?

כמובן שיש שונות בין אנשים שונים אבל הניסיון שלנו הראה כי צריכת האינטרנט במגה היא בערך פי שניים מדקות השיחה מחו"ל.
הצעירים הם צרכנים גדולים יותר של תקשורת וכמות סבירה לאיש צעיר היא 50-100 דקות שיחה ביום פלוס 100-150 מגה אינטרנט ביום וזה כולל משלוח תמונות סרטונים, ניווט וואטספ וכו'.

כמות התקשורת שנצרכת באפליקציות של הסלולרי לא משמעותית אך בגלישה באתרי האינטרנט הכמויות משמעותיות מאוד והן אלה שצורכות את רוב התעבורה.

מה שיטות החיוב ?

קשה לבצע השוואה בין החברות מכיוון שכל אחת בוחרת בשיטת חיוב אחרת ומסובכת כשלעצמה.

כמעט ואין שתי חברות שמשתמשות באותה שיטת חיוב, לכל אחת הטריקים שלה:

לפעמים קיים מחיר להקמה, קיים מחיר שונה לשיחות נכנסות, לשיחות יוצאות לישראל, לשיחות למדינות אחרות ולשיחות מקומיות.

לעיתים המחיר הוא אחיד לכל היעדים ולעיתים יש הפרש של עד פי מאה בין יעד אחד לשני. לדוגמא חברה סלולרית מוכרת מחייבת 0.69 שקל לשיחות לישראל ואילו שיחה למסעדה מקומית תעלה לכם בין 20 ל-30 שקל לדקה או חלק ממנה. משמעות הדבר ששיחה בת דקה וחמש שניות למלון שלכם יכולה להגיע למחיר של 60 שקל ועוד היד נטויה.

חלק מהחברות מספקות אינטרנט במחיר הדומה לדקת שיחה וחלק במחיר יקר הרבה יותר.

מה צריך לשים לב:

החברות עושות כמיטב יכולתן כדי שהחיוב לא יהיה ברור, לצורך זה משתמשים בכמה שיטות הטעיה והסתרה.

א.   הטעיה: הדגשת המחיר הזול של חלק מהשירות למשל השיחות לישראל או מהמחיר לדקה תוך העלמה של השירותים שעבורם תשלמו מחיר מטורף.

ב.   הסתרה: המודעה לא מכילה את כל המחירים אלא מכילה הפניה SRL קישור אל ההסכם שבו נמצאים המחירים האמיתיים בתקווה שלא תכנסו אליו.

ג.   סיבוך: הטבעת הלקוח בניסוחים ארוכים ומסובכים ובתוך האותיות הקטנות (ורק שם) מסתתר המחיר האמיתי ותנאיו.

ד.   בילבול: שימוש ביחידות לא סבירות כגון אינטרנט במחיר של אגורות ל-KB גלישה, כאשר רוב הלקוחות לא באמת מבינים כי מדובר במחיר שעלול להגיע לעשרות אלפי שקלים לגלישה בת זמננו.

ה.   עצירת השירות: תקשורת שנחסמת בסוף החבילה היומית מאלצת לקנות חבילה יותר יקרה שלא לצורך או הסתכנות באבדן התקשורת דווקא בסוף היום כשצריך אינטרנט לניווט או שיחות למשפחה.

ו.   פיצול: מחיר מפוצל לשתי עסקאות: שיחות סלולריות ואינטרנט, כלומר שתי עסקאות שכל אחת נשמעת כאילו סבירה אבל החיבור של הכל יוצא יקר.

ז.   שיחות זולות אך הקמה יקרה:  שיטה מבלבלת, שיחות (35 אגורות לדקה) אבל מחיר הקמה גבוה (350 שקל) ואינטרנט במחיר יקר ולחילופין מחיר הקמה נסבל (150 שקל) ואז שחות ואינטרנט במחיר יקר מאוד.

ח.   פתרון חלקי: רק אינטרנט ואז לצורך שיחות שולחים אתכם לסקייפ או ויבר. אם הפתרון הזה היה כל כך טוב אז היית משתמש בו גם בישראל אבל זה לא המצב.

ט.    אבדן הזהות: סים של מדינה אחרת, במקום המספר הרגיל שלך ואז אין אפשרות להגיע אליך ולהפך כשאתה מתקשר אתה לא מזוהה.

י.   דקה או חלק ממנה: גם שיחה של 5 שניות נחשבת לדקה שלמה וכך מריצים מהר את החשבון קדימה בחצי דקה בממוצע בכל שיחה.

יא.   100 KB או חלק מהם: חישוב האינטרנט בקפיצות של 100 קילו בייט וככה האינטרנט קופץ מהר בלי שליטה.

יב.   מספר ארוך: לפי כל חיוג לישראל או למקום אחר בעולם, צריך תחילה חייג למספר שעשוי ממספר ארוך שמקבלים מהחברה ולהוסיף אליו את המספר של איש הקשר לצורך ביצוע שיחה לישראל. המשמעות היא שאי אפשר להשתמש ישירות ברשימת אנשי הקשר וחייבים לרשום את המספר של איש הקשר ואז להקיש מספר בן 20 ספרות לפני כל שיחה.

יג. חיוג חוזר: חלק מהחברות משתמשות בשיטה של חיוג חוזר שמשמעותה היא שצריך תחילה חייג למספר שעשוי ממספר ארוך שמקבלים מהחברה ולהוסיף אליו את המספר של איש הקשר ולאחר שמחייגים מסתיימת השיחה וצריך להמתין לשיחה נכנסת שתקשר אותנו אל היעד.